Advies: Na Massive Gold Selloff, zouden de centrale banken nu wat Bitcoin moeten kopen

Voor het eerst in tien jaar tijd verkopen centrale banken massaal goud om een deel van de financiële verliezen die de pandemie heeft veroorzaakt ongedaan te maken. Moeten ze nu beginnen met het kopen van bitcoin?

Voor het eerst in tien jaar tijd verkopen centrale banken over de hele wereld hun goudstukken. Economen hebben ervoor gekozen dat dit een direct gevolg is van de door de coronaviruspandemie veroorzaakte fiscale stress. Als de trend zich voortzet, zijn de goudprijzen in voor een aantal serieuze vrije val. De vraag is, zullen de centrale banken nu beginnen met het aanleggen van voorraden op bitcoin?

Centrale Banken Dumpen Goud Voor het eerst in 10 jaar

In een verrassend rapport dat door Bloomberg is gepubliceerd, zijn de centrale banken voor het eerst in tien jaar tijd verkopers van het gele metaal geworden, in tegenstelling tot hun conventionele trend om XAU te kopen.

Goudproducerende landen waren degenen die de enorme dumpprijs hebben afgezet om de financiële schade van de pandemie te compenseren. Over de ontwikkeling sprak een financieel expert die verbonden is aan een multinationale bank:

De pandemie heeft de fiscale stress voor veel landen vergroot, omdat landen hun fiscale steun blijven verlenen. Nu de goudprijzen op een hoog niveau liggen, kunnen de centrale banken ervoor kiezen om een deel van hun edelmetaalvoorraden te verkopen in de strijd tegen de crisis.

Volgens het laatste kwartaalrapport van de World Gold Council (WGC) resulteerde de verkoop van goud onder leiding van Oezbekistan en Turkije in een brutoverkoop van 78,9 ton in het derde kwartaal zelf. De Russische centrale bank sloot zich ook aan bij de dumpingpartij door de eerste driemaandelijkse verkoop in 13 jaar te registreren.

Ook verkochten de centrale banken naar verluidt 12 ton van het gele metaal rechts in het septemberkwartaal. Dit staat in schril contrast met de aankoop van 141,9 ton in september 2019. Financiële experts zeggen dat deze ontlading van de gouden en-massa de prijzen van XAU aanzienlijk zal beïnvloeden. Commentaar op dezelfde econoom (zoals hierboven vermeld) zei:

Als meer centrale banken het voorbeeld volgen, dan kan het wegen op de goudprijs, omdat de centrale banken belangrijke kopers van het gele metaal zijn geweest in de afgelopen tijd. In zekere zin kan de crisis dus in zekere zin ongunstig uitpakken voor het goud.

Moeten de centrale banken nu Bitcoin kopen?

De stijgende trend van overheidsbedrijven die miljoenen dollars in bitcoin gaan investeren zou de centrale banken over de hele wereld wakker moeten schudden.

Het is waar dat de bedenker van BTC volledig anoniem is en dat de cryptografie grotendeels ongereguleerd blijft. Maar wanneer een scenario zoals het huidige vraagt om het bergen van zinkende economische schepen van een grote meerderheid van de landen, zou bitcoin het antwoord kunnen zijn.

Immers, het actief heeft ‘eigenlijk’ een beperkt aanbod en een beperkte uitgifte, in tegenstelling tot goud waarvan de aantallen niet goed kunnen worden verantwoord. Ook is Bitcoin robuust gebleken met 99,98% uptime sinds de oprichting in combinatie met de torenhoge prijsstijging sinds de eerste handel in Bitcoin.

Nieuws over centrale banken die werken aan het vrijgeven van hun inheemse digitale valuta (lees CBDC’s) is vrij gangbaar. Maar is hun ‘inheemse crypto onderzoekers’ moesten omhoog kijken naar bitcoin prijsgrafieken, en toekomstige BTC marktvooruitzichten door mensen als Bloomberg’s Mike McGlone, zouden ze zich realiseren, het heeft wel degelijk zin om een of andere bitcoin te kopen.